fbpx

Värnamo Gummifabriks historia

VÄRNAMO GUMMIFABRIKS HISTORIA

Gummifabrikens resa började i en första fabrik 1917 med en gummiproduktion i liten skala.

Gummifabrikens resa började i en första fabrik 1917 med en gummiproduktion i liten skala.
Carl Gislow köpte fabriken 1928. Carl hade tidigare startat Gislaveds Gummifabrik och även arbetat med gummitillverkning i USA.

Han inledde en omfattande modernisering av verksamheten och tillväxt av produktionen. Tillverkningen var tidigt inriktad på gummi och däck till vagnar, traktorer och senare även till cyklar.

Gummifabrikens anslutning till järnvägen och järnvägsstationen var effektivt för transporter av gods och varor. På 1930-talet var Gummifabriken det största företaget i Värnamo med 275 anställda.

Samtidigt var företaget den största leverantören av gummidäck i Sverige. Men 1937 såldes verksamheten till Birger Svensson, ägare till Monark.

”Cykelmonarken” Birger Svensson, grundare och ägare till Monark cykelfabrik i Varberg köpte fabriken 1937 för att kunna säkerställa leveransen av cykeldäck till sina cyklar.

Gummifabriken, dåvarande Värnamo Gummifabrik producerade under denna tid en miljon cykeldäck om året. Motsvarande hälften av landets produktion.

”I kristid ska man rusta sig, så att man är beredd när det blir bättre tider”, säger den dåvarande ägaren Birger Svensson och bygger ut fabriken från 8000 kvm till 18 000.

Som Birger Svensson bäste cykelförsäljare och föreståndare för Monarks filial i Växjö utsågs Gösta Ödman som fabrikens disponent. ”Allt man kan göra av Gummi ska vi göra på Värnamo Gummifabrik”, var hans motto.

Gösta var under sin tid som disponent 1937-1967 en nyckelperson för företagets utveckling.

Från 1940-talet tillverkade företaget även vulkade produkter som slangar, listor, dukar, profiler och plattor.

Dessutom tillverkades olika gummiprodukter som cykeldäck, slangar,
gummiskor och stövlar, gummi till golv, gummerade vävnader för skyddskläder, tekniska gummipartiklar, gummirockar och fiskerikostymer.

Verksamheten fortsatte att gå bra och 1950 hade antalet anställda ökat till över 900 personer anställda och här fanns arbetare av 22 olika nationaliteter. Fabriken byggdes ut i
flera omgångar under de följande decennierna.

Tillsammans med Värnamo stad startade Gummifabriken 1958 landets enda inbyggda yrkesskola för gummiindustrin, den så kallade ”Sikenskolan”, där eleverna följaktligen kallades för ”Siklöjorna”.

Deras utbildning leddes av ”Siken”, öknamnet för Erik Johansson.
Den praktiska utbildningen varvades med praktik och varje morgon startade man med två timmars teori, matte, fysik och kemi som följdes upp med upplärning i produktionen.

I slutet av 1960-talet upphörde skolan.

På Gummifabriken har det tillverkats allt från cykeldäck till gummiduk.  Här har tillverkats galoscher, stövlar, gummiskor, regnkappor, ishockeypuckar, gummiparkett, slangar, lister
mm.

Produktionen av gummidäck fortsatte att dominera verksamheten men även tillverkningen av gummiskor blev en stor framgång.

Vid energikrisen på 1970-talet lades produktionen delvis om. Fabriken moderniserades, ny teknik utvecklades för tillverkning av tätningslister och komponenter till industrin.

Konceptet blev framgångsrikt och Värnamo Gummifabrik blev tidvis världsledande inom sin bransch.

1980 köpte Trelleborg AB samtliga aktier i AB Värnamo Gummifabrik och införlivade verksamheten i Trelleborgskoncernen. Men 2000 lades den största delen av produktionen ner, en mindre del fortsatte i andra fabrikers filialer.

Sex år senare, 2006 upphörde den sista återstående delen av verksamheten i Värnamo Gummifabriks lokaler.

Är det något som har satt Värnamo på kartan så är det Värnamo Gummifabrik, som har spridit sitt namn med produkter över hela världen.

Följ oss på sociala medier

Glöm inte tagga ditt inlägg med #gummifabrikenvmo

NYFIKEN PÅ VAD SOM HÄNDER?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gummifabrikens nyhetsbrev

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce in tincidunt arcu. Integer pellentesque porta consequat. Morbi ut sem placerat justo pulvinar lacinia. Vestibulum id libero augue.