fbpx

LIVESÄND BOKRELEASE: JOHAN GUSTAFSSON OM SEX ÅR HOS AL-QAIDA

Under en resa genom Afrika kidnappades Johan Gustafsson i Timbuktu i Mali.

Under påskhelgen släpps boken Ett fängelse utan murar om Johans tid hos al Qaida. I ett livesänt samtal från Gummifabriken i Johans hemstad Värnamo berättar han om boken.
Moderator: Lars Alkner, kulturchef Värnamo kommun.

Samtalet sänds på Gummifabrikens Facebooksida och det finns möjlighet att ställa frågor till Johan under sändningen eller i evenemanget på Facebook.

Det skulle ta 3 år att färdigställa Ett fängelse utan murar, men när boken nu släpps rymmer den hela berättelsen om de 2039 dagarna i fångenskap. Det är en berättelse om att överleva och upprätthålla sitt människovärde för att orka fortsätta drömma om friheten och den plats vi kallar ”hemma”.

”När jag blev fri hade jag inte i tankarna att jag skulle skriva en bok, men det var något som växte fram med tiden. Trots alla intervjuer så kändes det inte alls som jag berättat vad jag hade varit med om. Det som faktiskt hänt mig – den långa tiden i fångenskapen och den långa kampen att komma hem – hade inte berättats. Det är en historia som behöver uttryckas med eftertanke. Därför är jag så glad att nu ha fått chansen att beskriva min resa i sin helhet”, säger Johan om arbetet med boken.

I boken resonerar Johan öppenhjärtigt om de till synes omöjliga besluten och kvalen som präglade tiden i fångenskap, men också om den sargade relationen till sina medfångar.

”Jag ville inte att detta skulle bli min död, jag ville så mycket mer. För det var jag villig att sätta mina rädslor åt sidan och ge mig in i mina kidnappares värld. Samtidigt märkte jag att jag hade fått mina två medgångar emot mig.”

Ett fängelse utan murar ger en unik inblick i en tillvaro som få kan föreställa sig. För Johan har det varit viktigt att ge läsaren en rättvis och mångfacetterad bild av människorna och miljöerna som han mötte i öknen.

”Jag hoppas att den här boken kan ge svenska läsare en djupare förståelse för hur en del av världen få vet existerar ser ut. Vilka logiker som råder och varför. Jag hoppas också att läsarna ska få en känsla för vikten av att aldrig ge upp, även när det känns som mörkast.”

Ett fängelse utan murar släpps 3 april.
Livesändningen på Facebook är 8 april.

FACEBOOK LIVESÄNDNING

 

Föreställningsinformation

tor 08 april 2021, 18.00

  • Scen: Livesändning Facebook
  • Ort: Värnamo

Följ oss på sociala medier

Glöm inte tagga ditt inlägg med #gummifabrikenvmo

NYFIKEN PÅ VAD SOM HÄNDER?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gummifabrikens nyhetsbrev

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce in tincidunt arcu. Integer pellentesque porta consequat. Morbi ut sem placerat justo pulvinar lacinia. Vestibulum id libero augue.