fbpx

MATS THESELIUS designar flygel till Gummifabriken i Värnamo

PRESSMEDDELANDE FLYGEL
VÄRNAMO

Formgivaren Mats Theselius designar en världsunik flygel för Gummifabriken i Värnamo.
Flygeln invigs med en konsert med Staffan Scheja 30 mars.
Arbetat med flygeln har redan börjat och flera sponsorer har gått in med pengar.
I september invigdes äntligen Auditoriet. Därmed var hela ombyggnationen av den gamla gummifabriken i centrala Värnamo färdig. En mötesplats för kultur, akademi och näringsliv på närmare 20 000 kvadratmeter. Det var egentligen bara en sak som saknades: en flygel till Auditoriet.

– I en bygd präglad av möbeltillverkning och formgivning, kändes det naturligt att be en av Sveriges allra främsta formgivare att designa en flygel exklusivt för Gummifabriken. Mats Theselius har dessutom den musikalitet som krävs för att flygeln ska uppfylla kraven både på funktion och på ett unikt formmässigt uttryck. När du ser hans skiss för en ombyggd Yamaha C7X går det inte att säga annat än att han lyckats utmärkt med detta! säger Lars Alkner, kulturchef i Värnamo kommun.
En unik flygel
Så här beskriver Mats Theselius själv sin flygel:

”Min idé är att skapa en unik flygel för Gummifabrikens auditorium som representerar det Värnamo och Gnosjöbygden är mest känt för: tillverkningsindustri och formgivning.

Jag vill att flygeln ska ha ett uttryck av hög kvalitet, den ska uttrycka elegans. Jag vill också att den ska ha en känsla av mobilitet. En traditionell flygel upplevs som stor, tung och nära nog omöjlig att flytta. Ett inbyggt fodral uttrycker rörlighet och underlättar dessutom transport. Flygeln är således en kombination av bildmässig och funktionell kvalitet.

Jag har valt att arbeta med läder, metall och trä, som alla är material med kvaliteter som är lämpliga och möjliga för att skapa detta unika föremål.”
Tongivare och huvudsponsorer
Lika naturligt som att beställa en designad flygel, känns det att inköpet av flygeln ska möjliggöras genom bygdens unika företagsamhet. Industrikoncernen Trelleborg och Herenco AB är redan klara huvudsponsorer och ytterligare ett par är på gång. Utöver huvudsponsorerna, erbjuds 88 företag att köpa varsin tangent och bli Tongivare.
– Det är redan flera tangenter intecknade och jag har goda förhoppningar om att vi ska kunna sälja alla 88, säger Lars Alkner.

Invigning med Staffan Scheja
Flygeln ska vara klar i februari 2019 och förhandsvisas i Stockholm under tiden för Möbelmässan. Då ska även den pianopall som Mats Theselius gör på uppdrag av Källemo AB vara klar att visas.

Den officiella invigningen sker i Auditoriet i Gummifabriken lördag 30 mars. Då bjuder världspianisten Staffan Scheja tillsammans med Jönköpings orkester- och kammarmusikförening på en invigningskonsert.

Filmaren Fabian Svensson följer processen, vilket ska resultera i en kortdokumentär som släpps på dvd.

Processen kommer även att kunna följas på flygelns eget Instagramkonto: www.instagram.com/flygelforgummifabriken samt i det evenemang för invigningskonserten som skapas på www.facebook.com/varnamobibliotekochkultur

 

Frågor och kommentarer:

Mats Theselius, formgivare: mats@theselius.com 070-953 49 79

Lars Alkner, kulturchef Värnamo kommun: Lars.k.alkner@varnamo.se 0370-37 76 04

Erik Lundh, vd Källemo AB: erik.lundh@kallemo.se 070-551 51 20

Lovisa Hamrin, vd Herenco AB: Lovisa.Hamrin@herenco.com 070-787 78 26


Pressbilder

Pressbilder bifogas och finns för nedladdning på www.varnamo.se/flygel

Skiss flygeln: Mats Theselius

Foto Mats Theselius: Fabian Svensson

Foto Staffan Scheja: Karl Gabor

För ytterligare bilder eller vid problem, kontakta Lars Alkner.

 

Om Gummifabriken

Gummifabriken är en kreativ mötesplats på närmare 20 000 kvadratmeter för kultur, akademi och näringsliv. I den gamla gummifabriken i centrala Värnamo ryms bland annat ett auditorium med över 400 platser, en livesal, ett bibliotek i två våningar, en biostad, en restaurang, Campus Värnamo, Värnamo Näringsliv, kontor för en rad olika företag och konferenslokaler.

Hemsida: www.gummifabriken.nu

Följ oss på sociala medier

Glöm inte tagga ditt inlägg med #gummifabrikenvmo

NYFIKEN PÅ VAD SOM HÄNDER?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gummifabrikens nyhetsbrev

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce in tincidunt arcu. Integer pellentesque porta consequat. Morbi ut sem placerat justo pulvinar lacinia. Vestibulum id libero augue.